Vilken längd ska jag ha på mina stavar?

Längden är det som är viktigast när det kommer till skidstavar. Åker du med för långa stavar kan de upplevas vara i vägen och orsaka obalans, korta stavar kan pressa kroppen till att böja sig djupare än nödvändigt och medföra skador. Men beroende på vilken åkning du kommer ägna dig åt så kan det skilja sig lite.

Så väljer du rätt längd:

För pist skidåkning finns det ett knep att ta reda på din stavlängd. Vänd staven upp och ned så spetsen pekar uppåt. Håll i staven under trugan (plattan längst ned på staven), med armarna intill kroppen. Är armbågen böjd 90° så har du rätt längd. Handlar du online finns det en tabell med förslag på vilken stavlängd som passar skidåkarens längd.

Topptursåkning:

Vid topptur kan det kännas lättare för armarna att ha längre stavar påväg upp, medans en längre stav på vägen ned kan kännas klumpigt. Därför är det vanligt med teleskopstavar vid denna typ av åkning, som gör att du kan justera staven efter önskad längd.

Parkåkning:

För freestyle och parkåkning är det mer uppskattat med en kortare stav, för att smidigare kunna rotera, raila och hoppa.

Offpist:

En stav som man använder vid offpist skidåkning har ofta en bredare truga längst ned för att förhindra att staven sjunker ned i snön. Offpist staven kan väljas i en kortare längd eftersom skidan brukar sjunka ner något i snön vid puderåkning. Sedan finns det andra faktorer som kan spela in på vilken längd man ska ha, t.ex. åkstil och förhållanden. Därför är teleskopstaven även vid denna åkning populär.

Exempel på längder på stavar