Skidlängdsguide för vuxenskidor

Hur långa skidor ska jag ha?

Att välja längd på skidor kan ibland vara lite klurigt. Hur långa skidorna ska vara beror på flera faktorer. Generellt sett kan man säga att ju mer avancerad du är som åkare, desto längre skida klarar du av att hantera. Beroende på vilken typ av skida du åker på varierar även längden här. En allmountain skida bör till exempel vara omkring din egen kroppslängd +/- 10cm  beroende på din åkstil och åknivå. En pistskida kan variera mycket i längd beroende på vilka egenskaper du är ute efter i pisten. Man ser oftast att om du vill åka utanför pisten med en bredare freeride skida, bör de vara  något längre och anledningarna till detta är många. Bättre flyt, mer stabilitet och bättre på att hantera uppåkt är några av dem.

Nedan kan du läsa våra generella rekommendationer på vilken längd du ska kolla efter när du letar efter dina nya skidor.

Pistskidor

Vi rekommenderar att ett par pistskidor ska vara ungefär 10–15 centimeter kortare än skidåkaren, men det beror även lite på skidåkarens erfarenhet och skidans karaktär.

Våra pistskidor

Allmountain skidor

Vi rekommenderar att ett par allmountainskidor ska vara ungefär lika långa som dig själv, men välj hellre en något kortare skida än en som är något längre än din egen längd. Väger du lite mindre väljer du även en lite kortare skida. Generellt kan man säga att en kort skida kommer att vara lite kvickare och mer lekfull.

Våra allmountainskidor

Freeride skidor

Vi rekommenderar att ett par freeride skidor ska vara ungefär 0–10 cm över kroppslängd, men även hänsyn till vikt ska vägas in. En lätt åkare kan ha en något kortare skida.

Våra freerideskidor

Freestyle / Twintip skidor

Vi rekommenderar att ett par twintip skidor ska vara ungefär lika långa som din egen längd. Vill du åka mer i park och i hopp bör du välja ett par som är något kortare och smalare.

Våra twintipskidor

Touringskidor

Vi rekommenderar att ett par touringskidor ska vara ungefär lika lång som din egen längd eller kortare. Var inte rädd för att välja en lite kortare skida som inte är allt för bred då du kommer att få en lättare och mer hanterbar utrustning på det sättet

Våra touringskidor