Så här väljer du rätt skida!

Pistskidor

Passar dig som gillar att åka i pistade backar. Pistskidan även ibland kallad carvingskida har en markerad midja. Spann och skidor är av högre kvalitet och har ofta sandwichkonstruktion och sidewall. Dessa konstruktionsegenskaper gör att en pistskida klarar hög fart, stabil gång samt är lämpade för lite hårdare pist även i brant terräng. Skidans längd och hårdhet gör också att den presterar bra i korta eller långa svängar, samt vilket typ av skida du väljer och vilken svängradie den besitter.

Långa svängar i brant terräng med hög hastighet innebär att du ska välja en lite längre skida med en större svängradie. Gillar du snabba kvicka svängar, väljer du en kortare skida med mindre svängradie.

Vi rekommenderar att ett par pistskidor ska vara ungefär 10–15 centimeter kortare än skidåkaren, men det beror även lite på skidåkarens erfarenhet och skidans karaktär.

Våra pistskidor

Smalare Allmountainskidor

Passar dig som vill utforska åkning av hela berget. Du kan välja olika typer av skidor beroende på hur mycket du vill åka i och utanför pisten. Hos KRONAS är en allmountainskida oftast mellan 78-90 mm bred i midjan och ser ut som en lite ”förvuxen” pistskida och har ofta en så kallad rocker i främre delen av skidan för att bli mer lättsvängda i mjuka förhållanden. De har ofta bättre pistegenskaper än en friåkningsskida om man tar hänsyn till lite olika typer av snöförhållanden. Allmountain skidan är skidna för dig som gillar att åka skidor i Skandinavien men vill kunna använda dem i lite olika terräng och snöförhållanden.

Vi rekommenderar att ett par allmountainskidor ska vara ungefär lika långa som dig själv, men välj hellre en något kortare skida än en som är något längre än din egen längd. Väger du lite mindre väljer du även en lite kortare skida. Generellt kan man säga att en kort skida kommer att vara lite kvickare och mer lekfull.

Våra allmountainskidor

Allmountain/Freeride

Passar dig som gillar skidåkning utanför preparerad pist. Du åker med god teknik och åker kontrollerat i alla typer av fören och nedfarter. Denna typ av skida passar perfekt för dig som vill åka i orörd snö. Rätt val av friåkningsskida ger dig även en stor glädje vid åkning i pisten då dessa, med dagens konstruktion, presterar väldigt bra även där. En skida mellan 90-106 mm i midjan är ofta väldigt komplett för dig som åker mycket skidor och vill ha en skida till allt. Det är idag vanligt att man utrustar dessa skidor med en hybrid/topptursbindning vilket tillsammans med stighudar ger möjlighet att gå på tur med skidorna. Bredare skidor än 106 mm i midjan tenderar att bli mer specialiserade för avancerad offpiståkning i stora berg, tex alperna.

Vi rekommenderar att ett par freeride skidor ska vara ungefär 0–10 cm över kroppslängd, men även hänsyn till vikt ska vägas in. En lätt åkare kan ha en något kortare skida.

Våra allmountainskidor

Twintip

Passar dig som söker en lekfull skida och gillar parkåkning. Dessa skidor presterar ofta väldigt bra i och utanför pist lite beroende på hur breda skidor du väljer. Ju bredare en twintip är desto mer anpassad för samma syfte som en allmountain-skida eller en freeride-skida är den. Lägg dock märke till att alla twintip skidor inte nödvändigtvis är parkskidor utan snarare en konstrutkionsfiliosofi som även med framgång används på friåkningsskidor.

Vi rekommenderar att ett par twintip skidor ska vara ungefär lika lång som din egen längd. Vill du åka mer i park och hopp bör du välja ett par som är något kortare och smalare.

Våra twintipskidor

Touring skidor

Kärt barn har många namn, Randonné, topptur eller touringskidor. Det är en typ av skida som används för att ”vandra” uppför och åka nedför med. Skidor, pjäxor och bindningar är betydligt lättare än för traditionella alpinskidor. Dessutom krävs det väldigt ofta en speciell pjäxa med bra gåläge och bindningar med sk. pin tec fästen. Skidorna är generellt sett smalare och kortare än friåkningsskidor.

Denna typ av skidåkning passar dig som gillar att vandra på fjället och fysisk aktivitet och tycker det är härligt att förlänga säsongen ändra in i juni. ”Resan upp är mödan värt” brukar man ju säga. Vi vill även poängtera att det är inte nödvändigtvis är offpiståkning i djup orörd snö som är det man ska använda denna typ av utrustning till. Gillar man offpist, kanske man i första hand ska skaffa sig utrustning för liftnära offpist

Vi rekommenderar att ett par touringskidor ska vara ungefär lika lång som din egen längd eller kortare. Var inte rädd för att välja en lite kortare skida som inte är allt för bred då du kommer att få en lättare och mer hanterbar utrustning på det sättet

Våra touringskidor